MENU

Νέα

ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η διαδικασία για άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει απλουστευτεί και αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική διαδικασία της γνωστοποίησης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Γνωστοποιήσεων Notify Business.

Στη διαδικασία γνωστοποίησης μέσω Notify Business εμπίπτουν όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους και πρόχειρου γεύματος όπως για παράδειγμα τα αναψυκτήρια, τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, οι καφετέριες, τα μεζεδοπωλεία, τα ψητοπωλεία/σουβλατζίδικα, τα μπουγατσάδικα κτλ καθώς και όλες οι επιχειρήσεις προσφοράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδών ποτών όπως για παράδειγμα τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.

Επίσης καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που για την έναρξη της λειτουργίας τους απαιτείται η γνωστοποίηση μέσω Notify Business νοούνται και όλα τα καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών όπως για παράδειγμα τα ψιλικατζίδικα, τα μίνι-μάρκετ, οι κάβες ποτών, τα παντοπωλεία, τα κρεοπωλεία, τα ξηροκαρπάδικα , οι φούρνοι κτλ

Τέλος, στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται και τα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι για παράδειγμα τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης άκρων, τα εργαστήρια τατουάζ κτλ.

Η διαδικασία και τα βήματα για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας ενός καταστήματος

  • Το πρώτο βήμα πριν την ενοικίαση του χώρου είναι η αίτηση στην αρμόδια πολεοδομία της περιοχής για βεβαίωση χρήσεων γης, να ελέγξουμε δηλαδή αν στη περιοχή που μας ενδιαφέρει επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση
  • Εφόσον από τις χρήσεις γης προκύπτει ότι μπορούμε να ασκήσουμε την δραστηριότητα που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να αναθέσουμε σε αρμόδιο μηχανικό τον έλεγχο της νομιμότητας του χώρου. Ο μηχανικός έχοντας όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία του χώρου (οικοδομική άδεια, τακτοποίηση κτλ) πραγματοποιεί αυτοψία για να βεβαιώσει ότι χώρος είναι κύριας χρήσης και νόμιμος. Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει αυτά τα δύο βασικά θέματα (χρήσεις γης και νομιμότητα) τότε προχωράμε στην ενοικίαση του χώρου
  • Το επόμενο βήμα είναι αίτηση για τη χορήγηση βεβαίωσης εγκατάστασης (από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου που ανήκει το κατάστημα) καθώς και η πληρωμή του απαιτούμενου παράβολου
  • Στη συνέχεια, ο μηχανικός συντάσσει τα απαραίτητα σχεδιαγράμματα του καταστήματος, όπου αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του καταστήματος καθώς και την απαιτούμενη βεβαίωση ότι πληρούνται οι κτιριολογικές προϋποθέσεις, οι προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη χρήση σύμφωνα με τον Οικοδομικό και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας, καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων, καθώς και περιγραφή αναλυτικά των νομιμοποιητικών στοιχείων του καταστήματος (π.χ. άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, κ.λπ.).
  • Τέλος, ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διαδικασία μέσω του συστήματος γνωστοποίησης Notify Business με την υποχρέωση κατά την διάρκεια λειτουργίας της δραστηριότητας του καταστήματος, να τηρούνται σε φάκελο που θα βρίσκεται στην εγκατάσταση του καταστήματος όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τον οποίο οφείλει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να επιδεικνύει σε όλες τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Πυρασφάλεια/μέτρα πυροπροστασίας:

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες κινδύνου από άποψη πυροπροστασίας και συγκεκριμένα σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η κάθε δραστηριότητα διαφέρουν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να  εφοδιάζονται με βιβλίο ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας (κόκκινο βιβλίο πυροσβεστικής) και ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς να εφοδιάζονται ή όχι με πιστοποιητικό πυροπροστασίας, εγκεκριμένη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, πυροσβεστήρες και πυροσβεστική φωλιά, σύστημα κατάσβεσης, σύστημα πυρανίχνευσης, φωτιστικά ασφαλείας κτλ

Υγειονομικοί όροι:

Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών πρέπει να ακολουθούν τους Κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής εφαρμόζοντας και διατηρώντας πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP. Ανάλογα με τις απαιτήσεις υγιεινής που έχει το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανήκει σε τρεις βασικές κατηγορίες κινδύνου χαμηλού μεσαίου και υψηλού. Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου Ι (χαμηλού κινδύνου) τηρούν τα διαγράμματα ροής των διεργασιών της επιχείρησης υπογεγραμμένα από τον Υγειονομικά υπεύθυνο ή Υγιεινολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας. Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου ΙΙ (μεσαίου κινδύνου)  και III (υψηλού κινδύνου) όπου υπάρχει παραγωγική διαδικασία τα διαγράμματα ροής συνοδεύονται από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένα από Υγιεινολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας

Τέλος, προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της γνωστοποίησης είναι η μη ύπαρξη, εις βάρους του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο. Ο Δήμος προβαίνει αυτεπάγγελτα στην επαλήθευση της ανωτέρω προϋπόθεσης κατά την υποβολή της γνωστοποίησης.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας!

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΣ & ΛΥΔΙΑ ΣΦΥΡΗ

Άρτεμις - Αγγελική Σφύρη

Τηλεφωνο

6974827649

Email

sfyri_artemis@hotmail.com
Στρ.Μακρυγιάννη 98
Σταυρούπολη
info@sfyri2.gr
2310600788

Αφροδίτη - Λυδία Σφύρη

Τηλεφωνο

6948885440

Email

sfyri_lydia@hotmail.com

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΣ & ΛΥΔΙΑ ΣΦΥΡΗ

Άρτεμις - Αγγελική Σφύρη

Τηλεφωνο

6974827649

Email

sfyri_artemis@hotmail.com

Αφροδίτη - Λυδία Σφύρη

Τηλεφωνο

6948885440

Email

sfyri_lydia@hotmail.com
Αριστοφάνους 2
Σταυρούπολη
info@sfyri2.gr
2310600788